Informații pentru pacienți

Patologia aterosclerotica a arterelor carotide extracraniene
La nivel mondial, AVC-ul este a 2a cauză de deces. Din toate accidentele vasculare, 10-15% sunt cauzate de tromboembolismul de la nivelul unei stenoze carotidiene semnificative. Cel mai frecvent, plăcile de aterom sunt localizate la nivelul bifurcației carotidiene.
În funcție de severitatea leziunilor și simptomatologie, tratamentul este medicamentos, chirurgical sau intervențional.

Boala arterială periferică
Pacienții cu boala arteriala periferica se pot prezenta la medic cu multe tablouri clinice, de la durere la mers pe distante progresiv mai mici (claudicatie intermitenta) pana la durere de repaus sau chiar aparitita ulceratiilor sau gangrenei (ischemie cronica amenintatoare a membrului).
Strategia terapeutica:

  • tratament conservator: oprirea fumatului; exercițiu de mers; tratament cu statine (indicație IA – scad semnificativ riscul evenimentelor cardiovasculare; rol în creșterea distanței de mers); în cazul pacienților cu HTA – blocanți ai canalelor de calciu/IECA/ARA (potențial vasodilatator periferic); alti agenți farmacologici: prostaglandine; cilostazol; pentoxifilin;
  • intervenții endovasculare/chirurgicale/prin tehnici hibride – strategia terapeutică depinde de sediul leziunii.

Ischemia acută
Ischemia acută a membrelor este cauzată de o scădere bruscă a perfuziei arteriale a membrului. Cauzele potențiale sunt progresia bolii arterelor, embolizarea cardiacă, disecția sau embolizarea aortei, tromboza grefei, tromboza unui anevrism, sindromul de entrapment a arterei poplitee, traumatisme, flegmasia cerulea dolens, ergotism, stări hipercoagulabile și complicații iatrogenice.

Diagnosticul se pune în urma anamnezei și examenului fizic. Clasic, sunt cele șase P: durere (Pain), lipsa pulsului (Pulselessness), poikliotermie, paloare, parestezii și paralizie. Adesea, localizarea emboliei poate fi determinată prin examen fizic.

Macroembolismul arterial este cel mai frecvent dintr-o sursă cardiacă. Acest eveniment apare de obicei la un pacient cu fibrilație atrială cu tromb atrial stâng sau după un infarct miocardic cu tromb ventricular stâng. Localizările obișnuite ale embolizarilor sunt la bifurcațiile arteriale unde se modifică calibrul arterei, cum ar fi bifurcația femurală (aprox. 50% cazuri) sau artera poplitee (aprox. 12%).

Modalități de revascularizare:

  • intervențional (terapia trombolitică percutan cu cateter; extracția mecanică percutanată a trombului sau tromboaspirația cu sau fără terapie trombolitică);
  • chirurgical (embolectomie chirurgicală; bypass).